experimentum.kz

STEAM лабороториясы

Лабораториялық жұмыс №4: «Экожүйедегі организмдердің санын және таралуын анықтауда статистикалық әдістерді қолдану»

Сипаттамасы:  Бұл жұмыста табиғаттағы жануарлардың санын анықтау үшін экологияда қолданылатын «mark-recapture» әдісі модельденеді. Оқушылар популяция дарақтарын бейнелейтін моншақтарды бірнеше рет «аулап», статистикалық есептеулер негізінде олардың санын анықтайды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Биосфера, экожүйе, популяция Жергілікті экожүйедегі организмдердің санын және таралуын анықтауда әртүрлі статистикалық әдістерді қолдану. Жергілікті экожүйенің биоалуантүрлілігін анықтауда кездейсоқ іріктеудің маңызы. 11.3.1.3  аймақ экожүйесінің жағдайын статистикалық талдау әдістерін (Стьюдент t–χ² критерийі, χ²-критерий) қолдана отырып зерттеу.

Лабораториялық жұмыс №4: «Экожүйедегі организмдердің санын және таралуын анықтауда статистикалық әдістерді қолдану» Read More »

Лабораториялық жұмыс №3: «Микрофотосуреттерді пайдалана отырып жасушалардың негізгі компоненттерін сипаттау»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар жасушаның негізгі органоидтарымен және олардың қызметтерімен танысады, микрофотосуреттерді талдауды, бейнеленген құрылымдарды анықтауды және олардың жасуша тіршілігіндегі рөлін салыстыруды үйренеді. Практикалық бөлім жұмыс парағындағы тапсырмаларды орындауды, жасуша сызбасын құрастыруды және органоидтардың суреттерін пайдалана отырып жасуша моделін жасауды қамтиды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Жасуша биологиясы Жасушаның басты компоненттерін анықтау 11.4.2.1 микрофотосуреттерді қолдана отырып, жасушаның негізгі компоненттерін анықтау және сипаттау

Лабораториялық жұмыс №3: «Микрофотосуреттерді пайдалана отырып жасушалардың негізгі компоненттерін сипаттау» Read More »

Лабораториялық жұмыс №3: «Әртүрлі қоректік орталарда сүтқышқылды өнімдердің микроорганизмдерін зерттеу»

Сипаттамасы:  Бұл жұмыста оқушылар әртүрлі қоректік орталарды (сүтті, картопты, қант-агарлы) дайындап, сүтқышқылды өнімнен микроорганизмдердің себіндісін жасап, олардың колонияларының өсуін бақылайды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Биотехнология Микробиологиялық зерттеулердің кезеңдері. Микроорганизмдермен жұмыс кезіндегі дезинфекция және стерилизация әдістері. Қоректік орталардың түрлері және оларды дайындау. Қоректік ортаға себінді жасау тәсілдері мен техникасы. Инкубация. 11.4.3.1 микробиологиялық зерттеулердің кезеңдерін сипаттау және түсіндіру

Лабораториялық жұмыс №3: «Әртүрлі қоректік орталарда сүтқышқылды өнімдердің микроорганизмдерін зерттеу» Read More »

Лабораториялық жұмыс №3: «Модификациялық өзгергіштікті зерттеу, вариациялық қатар мен қисық құру»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар маш бұршақтарының әртүрлі жағдайда өсуін мысалға ала отырып, модификациялық өзгергіштікті зерттейді. Жұмыс барысында өскіндердің сабақ ұзындығы өлшенеді, вариациялық қатар мен таралу қисығы құрылады. Бұл модификациялық өзгергіштіктің заңдылықтарын анықтауға және оның тірі ағзалардағы көрінісін бекітуге мүмкіндік береді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Тұқымқуалаушылық пен өзгергіштіктің заңдылықтары Модификациялық өзгергіштік. Белгілер өзгергіштігінің вариациялық қатарлары. 10.2.4.1 модификациялық өзгергіштіктің заңдылықтарын зерттеу

Лабораториялық жұмыс №3: «Модификациялық өзгергіштікті зерттеу, вариациялық қатар мен қисық құру» Read More »

Лабораториялық жұмыс №4: «Аминқышқылдары молекулаларын құрастыру және асимметриялық көміртек атомын анықтау»

Сипаттамасы:  Бұл сабақта оқушылар қарапайым материалдарды пайдаланып аминқышқылдарының молекулаларын мүсіндейді. Олар аминқышқылдарының жалпы формуласын құрастыруды, асимметриялық көміртек атомының болуын анықтауды және аминқышқылдарын радикалға (R) байланысты ажыратуды үйренеді. Жұмыс аминқышқылдарының құрылысын көрнекі түрде түсінуге және білімдерін бекітуге мүмкіндік береді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Аминдер және аминқышқылдары Аминқышқылдарының құрамы, құрылысы, биологиялық рөлі. 11.5.1.4 аминқышқылдарының тривиалды және жүйелік атауларын білу; 11.5.1.5 аминқышқылдары молекулаларының құрамын және құрылысын сипаттау;

Лабораториялық жұмыс №4: «Аминқышқылдары молекулаларын құрастыру және асимметриялық көміртек атомын анықтау» Read More »

Лабораториялық жұмыс №4: «Органикалық заттар молекулаларының модельдерін құрастыру»

Сипаттамасы:  Бұл жұмыста оқушылар ең қарапайым алифаттық қосылыстардың молекула модельдерін (метан, этан, пропан, 1-хлорпропан) қарапайым материалдардан пайдаланып құрастырады. Модельдеу арқылы органикалық заттардың құрылысын көрнекі түрде көріп, көміртектің төрт валенттілігін түсінеді және атомдардың кеңістікте орналасуын ұғынатын болады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Органикалық химияға кіріспе Гомологтық қатарлар.Алифаттық қосылыстардың IUPAC номенклатурасы. 10.4.2.3 гомологтық қатарлардың түзілуін және олардың гомологтарының қасиеттерінің ұқсастығын түсіндіру; 10.4.2.4 қосылыстардың құрылымдық формуласын құрастырып, оларды IUPAC номенклатурасы бойынша атау.

Лабораториялық жұмыс №4: «Органикалық заттар молекулаларының модельдерін құрастыру» Read More »

Лабораториялық жұмыс №6: «ДНҚ моделін жасау»»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар қолжетімді материалдарды пайдаланып, ДНҚ молекуласының көлемді моделін жасайды. Модель ДНҚ құрылымын және оның ұйымдасу қағидаларын көрнекі түрде түсінуге көмектеседі. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Тірі табиғат химиясы ДНҚ мен РНҚ құрылымы Биологиялық маңызы бар элементтер 11.5.1.18 ДНҚ мен РНҚ құрылымының моделін сипаттау 11.5.1.19 Биологиялық маңызы бар металдардың (темір, магний, кальций, калий, натрий) рөлін бағалау

Лабораториялық жұмыс №6: «ДНҚ моделін жасау»» Read More »

Лабораториялық жұмыс №5: «Қанықпаған байланыстарға сапалық реакциялар»

Сипаттамасы:  Осы жұмыста өсімдік майының құрамындағы қанықпаған байланыстар сапалық реакция арқылы анықталады. Ол үшін майдың йод ерітіндісімен әрекеттесуі зерттеліп, оның қасиеттері басқа органикалық қосылыстармен салыстырылады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Қанықпаған көмірсутектер Алкендердің құрамы, құрылысы және реакциялық қабілеті. 10.4.2.10 «қанықпағандық» терминін түсіндіру және оның зат қасиеттеріне әсерін сипаттау;10.4.2.11 қанықпағандықты тәжірибелік түрде дәлелдеу.

Лабораториялық жұмыс №5: «Қанықпаған байланыстарға сапалық реакциялар» Read More »

Лабораториялық жұмыс №7: «Полимерлер және олардың қасиеттері»

Сипаттамасы: Бұл зертханалық жұмыста оқушылар тұрмыста кездесетін әртүрлі пластик түрлерінің қасиеттерін зерттейді. Тәжірибе олардың қыздыру және жану кезіндегі мінез-құлқын, су мен тұзды ерітіндіде тығыздығын анықтауды, сондай-ақ органикалық еріткіште (ацетонда) еру қабілетін тексеруді қамтиды. Жұмыс полимердің құрылысы оның қасиеттеріне және қолдану салаларына қалай әсер ететінін тәжірибе жүзінде көруге мүмкіндік береді.  Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Синтетикалық полимерлер Жоғарымолекулалық қосылыстар Полимеризация реакциялары 11.4.2.10 «мономер», «құрылымдық буын», «олигомер», «полимер», «полимерлену дәрежесі» ұғымдарын ажырату11.4.2.11 полимеризация реакциясының теңдеуін құрастыру және полимерлердің қасиеттерін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №7: «Полимерлер және олардың қасиеттері» Read More »

Лабораториялық жұмыс №5: «Аминқышқылдарының қасиеттері»

Сипаттамасы:  Бұл жұмыста оқушылар глицин мысалында аминқышқылдарының химиялық қасиеттерін зерттейді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Аминдер және аминқышқылдары Аминқышқылдарының физикалық және химиялық қасиеттері. 11.5.1.4 аминқышқылдарының тривиалды және жүйелік атауларын білу 11.5.1.5 аминқышқылдары молекулаларының құрамы мен құрылысын сипаттау 11.5.1.6 алмастырылатын және алмастырылмайтын аминқышқылдарының биологиялық рөлін түсіндіру 11.5.1.7 аминқышқылдарының биполярлы иондар түзе алу қабілетін түсіндіру

Лабораториялық жұмыс №5: «Аминқышқылдарының қасиеттері» Read More »