experimentum.kz

STEAM лабороториясы

Лабораториялық жұмыс №5: «Қанықпаған байланыстарға сапалық реакциялар»

Сипаттамасы:  Осы жұмыста өсімдік майының құрамындағы қанықпаған байланыстар сапалық реакция арқылы анықталады. Ол үшін майдың йод ерітіндісімен әрекеттесуі зерттеліп, оның қасиеттері басқа органикалық қосылыстармен салыстырылады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Қанықпаған көмірсутектер Алкендердің құрамы, құрылысы және реакциялық қабілеті. 10.4.2.10 «қанықпағандық» терминін түсіндіру және оның зат қасиеттеріне әсерін сипаттау;10.4.2.11 қанықпағандықты тәжірибелік түрде дәлелдеу.

Лабораториялық жұмыс №5: «Қанықпаған байланыстарға сапалық реакциялар» Read More »

Лабораториялық жұмыс №7: «Полимерлер және олардың қасиеттері»

Сипаттамасы: Бұл зертханалық жұмыста оқушылар тұрмыста кездесетін әртүрлі пластик түрлерінің қасиеттерін зерттейді. Тәжірибе олардың қыздыру және жану кезіндегі мінез-құлқын, су мен тұзды ерітіндіде тығыздығын анықтауды, сондай-ақ органикалық еріткіште (ацетонда) еру қабілетін тексеруді қамтиды. Жұмыс полимердің құрылысы оның қасиеттеріне және қолдану салаларына қалай әсер ететінін тәжірибе жүзінде көруге мүмкіндік береді.  Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Синтетикалық полимерлер Жоғарымолекулалық қосылыстар Полимеризация реакциялары 11.4.2.10 «мономер», «құрылымдық буын», «олигомер», «полимер», «полимерлену дәрежесі» ұғымдарын ажырату11.4.2.11 полимеризация реакциясының теңдеуін құрастыру және полимерлердің қасиеттерін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №7: «Полимерлер және олардың қасиеттері» Read More »

Лабораториялық жұмыс №5: «Аминқышқылдарының қасиеттері»

Сипаттамасы:  Бұл жұмыста оқушылар глицин мысалында аминқышқылдарының химиялық қасиеттерін зерттейді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Аминдер және аминқышқылдары Аминқышқылдарының физикалық және химиялық қасиеттері. 11.5.1.4 аминқышқылдарының тривиалды және жүйелік атауларын білу 11.5.1.5 аминқышқылдары молекулаларының құрамы мен құрылысын сипаттау 11.5.1.6 алмастырылатын және алмастырылмайтын аминқышқылдарының биологиялық рөлін түсіндіру 11.5.1.7 аминқышқылдарының биполярлы иондар түзе алу қабілетін түсіндіру

Лабораториялық жұмыс №5: «Аминқышқылдарының қасиеттері» Read More »

Лабораториялық жұмыс №6: «Спирттердің жануы, бір және көп атомды спирттерге сапалық реакциялар»

Сипаттамасы:  Жұмыс барысында оқушылар этил спиртінің жануын бақылайды, бір атомды спирттерге және көп атомды спирттерге сапалық реакциялар орындайды. Тәжірибелер әртүрлі құрылымды спирттердің физикалық және химиялық қасиеттерін зерттеуге мүмкіндік береді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Спирттер: бір атомды, көп атомды.  Спирттердің жіктелуі және химиялық қасиеттері. 10.4.2.19 — спирттерді функционалдық топтың орналасуына және гидроксил топтарының санына байланысты жіктеу;10.4.2.20 — бір және көп атомды спирттерге сапалық реакциялар жүргізу.

Лабораториялық жұмыс №6: «Спирттердің жануы, бір және көп атомды спирттерге сапалық реакциялар» Read More »

Лабораториялық жұмыс №2: «Биологиялық нысандардағы ақуыз мөлшерін анықтау»

Сипаттамасы:  Осы зертханалық жұмыс барысында оқушылар әртүрлі биологиялық нысандардағы (сүт, жұмыртқа ағы) ақуыздардың бар-жоғын анықтау үшін сапалық реакциялар жүргізеді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Молекулалық биология және биохимия Биологиялық нысандардағы ақуыздың құрамы 10.4.1.6 – биологиялық нысандардағы ақуыз құрамын анықтау

Лабораториялық жұмыс №2: «Биологиялық нысандардағы ақуыз мөлшерін анықтау» Read More »

Лабораториялық жұмыс №3: «Аммиактың химиялық қасиеттері»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар аммиактың мыс пен темір тұздарымен, сондай-ақ pH-индикатормен әрекеттесу мысалында оның химиялық қасиеттерін зерттейді. Тәжірибе барысында аммиактың негіздік сипаты, ұшқыштығы және ортаның қышқылдығына әсері көрсетіледі. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Аминдер және аминқышқылдар  Аминдердің жіктелуі мен номенклатурасы– Аминдердің физикалық, химиялық қасиеттері және алынуы 11.5.1.1 аминдердің жіктелуі мен номенклатурасын білу 11.5.1.2 аммиак пен аминдердің құрылымын салыстыру 11.5.1.3 аминдердің физикалық қасиеттерін түсіндіру

Лабораториялық жұмыс №3: «Аммиактың химиялық қасиеттері» Read More »

Лабораториялық жұмыс №3: «Әртүрлі факторлардың әсерінен динамикалық тепе-теңдіктің ығысуын зерттеу»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыс барысында оқушылар темір (III) гидроксиді тұнбасының түзілуі мен ерігіштігінің ортаның рН мәніне қалай тәуелді екенін бақылайды. Сода мен сірке қышқылының көмегімен Ле-Шателье принципіне сәйкес химиялық тепе-теңдіктің ығысу жағдайлары зерттеледі. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Химиялық тепе-теңдік Әртүрлі факторлардың тепе-теңдікке әсері. Ле-Шателье-Браун принципі 10.3.3.1 – температура, концентрация және қысым өзгерістерінің химиялық тепе-теңдікке әсерін болжау10.3.3.2 – тепе-теңдіктің ығысуына әртүрлі факторлардың әсерін тәжірибе арқылы зерттеу

Лабораториялық жұмыс №3: «Әртүрлі факторлардың әсерінен динамикалық тепе-теңдіктің ығысуын зерттеу» Read More »

Лабораториялық жұмыс №1: «Әртүрлі өсімдіктер жасушаларындағы фотосинтез пигменттерінің құрамын зерттеу»

Сипаттамасы:  Зертханалық жұмыс барысында оқушылар өсімдіктер жапырақтарындағы фотосинтез пигменттерінің құрамын қағаз хроматографиясы әдісі арқылы зерттейді. Сонымен қатар, әрбір пигмент үшін Rf мәндері есептеледі. Бұл өсімдіктердегі пигменттердің құрамын тексеруге және хлоропласт құрылымы мен қызметі арасындағы байланысты анықтауға мүмкіндік береді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Қоректену Хлоропласттың құрылымдық компоненттері және олардың қызметтері. Фотосинтез пигменттері. Rf мәнінің маңызы. 11.1.2.1 хлоропласттың құрылымы мен қызметі арасындағы байланысты орнату.

Лабораториялық жұмыс №1: «Әртүрлі өсімдіктер жасушаларындағы фотосинтез пигменттерінің құрамын зерттеу» Read More »

Лабораториялық жұмыс №1: «Ақуыздардың құрылымына әртүрлі жағдайлардың (температура, pH) әсері»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар температура мен қышқыл-сілтілік ортаның (pH) ақуыз құрылымына әсерін зерттейді. Мысал ретінде құрамында сыртқы орта өзгерістеріне сезімтал альбумин ақуызы бар жұмыртқаның ағы қолданылады. Тәжірибе барысында оқушылар қышқыл, сілті және қыздыру әсерінен болатын ақуыздың денатурация процесін бақылайды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Молекулалық биология және биохимия Ақуыздарды құрамына (қарапайым, күрделі) және қызметіне қарай жіктеу. Ақуыздардың құрылымы және құрылымдық деңгейлері. Ақуыздардың денатурациясы және ренатурациясы. 10.4.1.4 – ақуыздарды олардың құрылымы, құрамы және қызметі бойынша жіктеу10.4.1.5 – ақуыз құрылымына әртүрлі жағдайлардың әсерін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №1: «Ақуыздардың құрылымына әртүрлі жағдайлардың (температура, pH) әсері» Read More »

Лабораториялық жұмыс №2: «Глюкозаның альдегидоспирт ретіндегі химиялық қасиеттері. Крахмалға сапалық реакция»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар глюкоза, крахмал және сахароза сияқты түрлі көмірсулардың химиялық қасиеттері мен реакцияларын зерттейді. Қайтымды қасиеттерін және гидролизге бейімділігін анықтайтын сапалық реакциялар жүргізіледі. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Тірі ағзалар химиясы Көмірсулардың құрылысы, қасиеттері және қолданылуы 11.5.1.11 – крахмалға сапалық реакция жүргізу 11.5.1.12 – сахароза, крахмал және целлюлозаның гидролиз өнімдерін атау11.5.1.13 – крахмал мен целлюлозаның құрылысы мен қасиеттерін салыстыру

Лабораториялық жұмыс №2: «Глюкозаның альдегидоспирт ретіндегі химиялық қасиеттері. Крахмалға сапалық реакция» Read More »