experimentum.kz

STEAM лабороториясы

Зертханалық жұмыс №1: “Заттардың қоспалары мен олардың қосылыстарын салыстыру”

Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Химия пәніне кіріспе. Таза заттар және қоспалар Элемент, қоспа және қосылыс. 1-зертханалық жұмыс: “Заттар мен олардың қосылыстарын салыстыру.” 7.4.1.1 элементті (қарапайым зат) бірдей атомдардың жиынтығы ретінде түсіну;7.4.1.2 таза зат бірдей атомдардан немесе молекулалардан тұратынын білу;7.4.1.3 ұғымдарды ажырату: элемент (қарапайым зат), қоспа және қосылыс;7.4.1.4 қоспаның құрамындағы бейтаныс заттарды тану үшін элементтердің және қосылыстардың физикалық қасиеттері туралы білімді пайдалану

Зертханалық жұмыс №1: “Заттардың қоспалары мен олардың қосылыстарын салыстыру” Read More »

Лабораториялық жұмыс №11: «Соқыр дақты анықтау»

Сипаттамасы: Бұл жұмыста оқушылар соқыр дақты табу арқылы көру жүйесінің құпияларын ашады, сонымен қатар көздің түстерді қабылдау қасиетін зерттейді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Координация және реттелу Таяқшалар мен құтышалардың, түкшелі жасушалардың құрылымы мен қызметі. Зертханалық жұмыс: “Соқыр дақты анықтау, түстерді араластыру тәжірибесі, ауа және сүйек өткізгіштігі”. 8.1.7.3 көру және есту рецепторларының құрылымын олардың функцияларымен байланыстыру

Лабораториялық жұмыс №11: «Соқыр дақты анықтау» Read More »

Лабораториялық жұмыс №10: «Есту өткірлігін анықтау»

Сипаттамасы: Сіз қаншалықты жақсы еститініңізді білгіңіз келе ме? Бұл жұмыста біз адамның есту өткірлігін өлшеуді үйренеміз. Бұл дегеніміз, біз қаншалықты тыныш дыбыстарды ести алатынымызды білетін боламыз. Есту өткірлігін есептеу үшін біз арнайы аудиофайлдар тыңдап, шекті деңгейді анықтаймыз. Шекті деңгей-бұл үнді ести алатын ең төменгі дыбыс деңгейі. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Координация және реттелу Есту мүшесінің құрылысы. Естудің маңызы. Есту бұзылыстарының себептері. Есту мүшесінің гигиенасы. Лабораториялық жұмыс “Есту қабілетінің ерекшеліктерін зерттеу (есту өткірлігін анықтау)” 8.1.7.2 есту қабілетінің ерекшеліктерін зерттеу және есту гигиенасының ережелерін сипаттау

Лабораториялық жұмыс №10: «Есту өткірлігін анықтау» Read More »

Лабораториялық жұмыс №8: «Митоз»

Сипаттамасы: Митозды бақылау үшін пияз тамырұшының микропрепаратын дайындау – бұл оқушыларға жасушалардың бөлінуінің күрделі процесін өз көздерімен көруге мүмкіндік беретін қызықты тәжірибе. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Жасуша циклі Митоз. Митоз фазалары. Лабораториялық жұмыс «Пияз тамыр ұшындағы жасушалардан митозды зерттеу». 9.2.2.2 митоз фазаларын сипаттау

Лабораториялық жұмыс №8: «Митоз» Read More »

Лабораториялық жұмыс №14: «Бактерияға қарсы антисептик әсері»

Сипаттамасы:  Бұл тәжірибе оқушыларға бактерияға қарсы, антисептикалық және дезинфекциялық құралдар әлемін зерттеудің практикалық тәжірибесін ұсынады, Олар әртүрлі сұйықтықтардың микробтарға қарсы тиімділігін тексереді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Микробиология және биотехнология Патогендермен күресу жолдары. Бактерияның антибиотиктерге төзімділігі. Зертханалық жұмыс “Антибиотиктерді, антисептиктерді және дезинфекциялау құралдарын қолдануды зерттеу” 7.4.3.3 антибиотиктерді, антисептиктерді және дезинфекциялау құралдарын қолдануды сипаттау

Лабораториялық жұмыс №14: «Бактерияға қарсы антисептик әсері» Read More »

Лабораториялық жұмыс №12: «Бактерия дақылдарын өсіреміз»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар бактерия дақылдарының өсуін бақылай алады. Бактериялар-бұл барлық ортада, соның ішінде ауа, су және топырақта болатын бір жасушалы тірі организмдер. Олар заттар мен энергия айналымына қатысу арқылы табиғатта маңызды рөл атқарады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Микробиология және биотехнология Пішіні бойынша бактериялардың әртүрлілігі. Бактериялардың таралуы. Бұршақ дақылдарының тамырларындағы түйінді өсімдіктер. 7.4.3.1 бактериялардың әртүрлі формаларын сипаттау

Лабораториялық жұмыс №12: «Бактерия дақылдарын өсіреміз» Read More »

Сарамандық жұмыс. “Қазақстанның Қызыл кітабын құрастыру”

Сарамандық жұмыс туралы ақпарат Бұл сарамандық жұмыста оқушылар қазақ даласындағы жойылу қаупі бар, қорғауға алынған жануарлар, құстар және өсімдіктерге зерттеу жүргізеді. Әр облыстан бір жануар немесе бір өсімдікті зерттеп, жұмыс парағына деректерді толтырады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары ЭКОЛОГИЯ ЖӘНЕ ТҰРАҚТЫ ДАМУ Табиғатты қорғау 5.6.3.1 Қазақстан Республикасының экологиялық мәселелерін атау; 5.6.3.3 Қазақстан Республикасының Қызыл кітабының маңыздылығын анықтау

Сарамандық жұмыс. “Қазақстанның Қызыл кітабын құрастыру” Read More »

Лабораториялық жұмыс №13: «Ірімшік пен йогурт қалай жасалынады?»

Сипаттамасы:  Зертханалық жұмыс барысында оқушылар ашытылған сүт өнімдерін өндіру туралы білім алады. Олар бұл процестегі бактериялардың атқаратын рөлі туралы білетін болады: сүттегі лактозаны ыдыратып, оны өзіне тән дәмі мен хош иісі бар ашытылған сүт өнімдеріне айналдырады. Сонымен қатар, оқушылар йогурт пен ірімшікті өз бетінше жасай алады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Микробиология және биотехнология Бактериялардың қолданылуы.Табиғаттағы және адам өміріндегі бактерияның маңызы. Лабораториялық жұмыс: Йогурт және ірімшік өндірісін зерттеу 7.4.3.2 йогурт және ірімшік өндірісін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №13: «Ірімшік пен йогурт қалай жасалынады?» Read More »

Зертханалық жұмыс № 4. Серіппенің қатаңдығын анықтау

Жұмыс туралы ақпарат:  Осы зертханалық жұмыс барысында оқушылар тәжірибе арқылы серіппенің қатаңдығын анықтайды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Денелердің өзара әрекеттесуі Зертханалық жұмыс № 4. Серіппенің қатаңдығын анықтау Серпімділік күшінің серіппенің ұзаруына график тәуелділігін қолдана отырып серіппенің қатаңдығын анықтау.

Зертханалық жұмыс № 4. Серіппенің қатаңдығын анықтау Read More »

Зертханалық жұмыс № 10. Шынының сыну көрсеткішін анықтау

Жұмыс туралы ақпарат:  Осы зертханалық жұмыс барысында оқушылар шынының сыну көрсеткішін тәжірибе арқылы анықтап үйренеді.  Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқыту мақсаттары Жарық құбылыстары Зертханалық жұмыс № 10. Шынының сыну көрсеткішін анықтау Шынының сыну көрсеткішін анықтау;Алынған сыну көрсеткіштерінің мәнін кестелік мәнімен салыстыру және алынған нәтиженің дұрыстығын бағалау.

Зертханалық жұмыс № 10. Шынының сыну көрсеткішін анықтау Read More »