experimentum.kz

STEAM лабороториясы

Зертханалық жұмыс №6. «Этиленнің жемістердің пісіп-жетілуіне әсері»

Зертханалық жұмыс жемістердің пісу процесіндегі газ тәрізді фитогормон – этиленнің маңызды биологиялық рөлін зерттейді. Тәжірибе барысында оқушылар этиленнің әртүрлі жемістердің пісуіне қалай әсер ететінін зерттейді. Олар бақылаулар жүргізеді, әртүрлі температура жағдайында жемістердің пісу жылдамдығын өлшейді және оны бақылау үлгілерімен салыстырады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Координация және реттелу Өсімдіктердің өсу және даму реттегіштері 9.1.7.6 өсу реттегіштерінің өсімдік тіршілігіне әсерін талдау

Зертханалық жұмыс №6. «Этиленнің жемістердің пісіп-жетілуіне әсері» Read More »

Сарамандық жұмыс №7. “Тұрмыстық химия деген не және оларды қауіпсіз пайдалану ережелері қандай?”

Сарамандық жұмыс туралы ақпарат Бұл сарамандық жұмысты жасау арқылы оқушылар тұрмыстық химия өнімдерінің түрлерімен танысып, олардың қышқылдық ортасын анықтайтын болады. Синтетикалық жуғыш құралдардың тірі организмге әсерін бақылайды. Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқыту мақсаттары Заттар және материалдар Заттардың пайда болуы мен оларға қол жеткізу 6.3.3.2 тұрмыстық химия өнімдерін қолдану саласын және оларды қауіпсіз қолдану ережелерін түсіндіру;

Сарамандық жұмыс №7. “Тұрмыстық химия деген не және оларды қауіпсіз пайдалану ережелері қандай?” Read More »

Зертханалық жұмыс №9: Алюминийдің сілтілермен әрекеттесуі

Бұл зертханалық жұмыста алюминийдің сілтілермен әрекеттесуімен танысасыз Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының кіші бөлімдері Оқу мақсаттары 1 (I), 2 (II) және 13 (III) топтың элементтері және олардың қосылыстары 13 (III) топтың элементтері. Алюминий және оның қосылыстары.   Зертханалық тәжірибе No 9 «Алюминийдің қышқыл және сілті ерітіндісімен әрекеттесуі»   9.2.1.5 атом құрылысына қарай алюминийдің қасиеттерін түсіндіру және алюминий мен оның қорытпаларының қолдану аймақтарын ата; 9.2.1.6 алюминийдің, оның оксиді мен гидроксидінің амфотерлік қасиеттерін зерттеу

Зертханалық жұмыс №9: Алюминийдің сілтілермен әрекеттесуі Read More »

Зертханалық жұмыс №5. Үйкеліс күшін зерттеу

Жұмыс туралы ақпарат Осы зертханалық жұмыс барысында сіз үйкеліс күші мен тіректің реакция күшінің бір біріне тура пропорционалды екендігіне көз жеткізесіз. Тіректің реакция күшін өзгерте отырып, үйкеліс күші қалай өзгеріп отыратынын бақылайсыз. Жанасу беттерінің аймағын өзгерте отырып, үйкеліс күшіне әсер етеді ме екенін көресіз. Үйкеліс коэффициентін есептейсіз.  Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Денелердің өзара әрекеттесуі Үйкеліс күші. Зертханалық жұмыс №5 «Cырғанау үйкеліс күшін зерттеу». үйкеліс күшінің тіректің реакция күшіне тәуелділігін анықтау;

Зертханалық жұмыс №5. Үйкеліс күшін зерттеу Read More »

Зертханалық жұмысы №4: Салқындату процесін зерттеу

Бұл зертханалық жұмыста сіз салқындату процесі туралы және су мысалында осы процесті қалай жоспарлау керектігін білесіз Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының кіші бөлімдері Оқу мақсаттары Заттардың күйінің өзгеруі салқындату процесі. Зертханалық жұмысы № 4 “Салқындату процесін зерттеу” 7.1.1.5 салқындату процесін зерттеңіз, салқындату қисығын құрыңыз және оны талдаңыз, бөлшектердің кинетикалық теориясына сәйкес бақылауларыңызды түсіндіріңіз

Зертханалық жұмысы №4: Салқындату процесін зерттеу Read More »

Зертханалық жұмыс №9: Ауырсынуды сезінудегі көрудің рөлі

Бұл зертханада сіз ауырсынуды қабылдаудағы көрудің рөлі туралы білесіз. Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының кіші бөлімдері Оқу мақсаттары Үйлестіру және реттеу Көру мүшесінің құрылысы. Көрінудің мағынасы. Көру қабілетінің бұзылуы. Көру мүшесінің гигиенасы.   Зертханалық жұмыс Көрнекі қабылдауды зерттеу (анықтама көру өткірлігі, көру аймағы)». Көру және оның аурулары туралы біліңіз   8.1.7.1 көрнекі қабылдау ерекшеліктерін зерттеу және көру гигиенасы ережелерін сипаттау  

Зертханалық жұмыс №9: Ауырсынуды сезінудегі көрудің рөлі Read More »

Сарамандық жұмыс. “Фотосинтез үдерісі қалай жүреді?”

Сарамандық жұмыс туралы ақпарат Бұл сарамандық жұмыста оқушылар суда қалқыған жапырақтардың көмегімен фотосинтез үдерісіне тәжірибе жасайтын болады. Оқушылар жарық, су және көмірқышқыл газының фотосинтез жылдамдығына қалай әсер ететінін және осы процестен оттегі мен глюкозаның қалай түзілетінін зерттейді. Сонымен қатар, фотосинтездің тіршілік үшін өте маңызды үдеріс екенін түсінетін болады.   Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқыту мақсаттары Тірі және өлі табиғаттағы үдерістер Тірі табиғаттағы үдерістер 5.4.2.5 фотосинтез үдерісін түсіндіру; 5.4.2.7 фотосинтездің жүруі үшін қажетті жағдайларын зерттеу

Сарамандық жұмыс. “Фотосинтез үдерісі қалай жүреді?” Read More »

 Сарамандық жұмыс №5. “Пияз қабығы микропрепаратын сәулелі микроскоппен зерттеу”

Сарамандық жұмыс туралы ақпарат Бұл сарамандық жұмыста оқушылар микроскоптың құрылымымен танысып, онымен жұмыс істеуді үйренетін болады. Микроскоппен зерттеуге уақытша микропрепарат ретінде пияз қабығын алып, оның жасушаларын зерттейтін болады.  Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқыту мақсаттары Тірі және өлі табиғаттағы үдерістер Тірі табиғаттағы үдерістер 5.4.2.3 микроскоппен жұмыс істеу ережелерін қолдану; 5.4.2.4 уақытша микропрепарат дайындау;

 Сарамандық жұмыс №5. “Пияз қабығы микропрепаратын сәулелі микроскоппен зерттеу” Read More »

Лабораториялық жұмыс №8. «Өсімдік бөлінділерінің ерекшеліктері»

Бұл практикалық жұмыс оқушыларға өсімдіктердегі судың бөліну механизмдері және олардың қоршаған ортаға бейімделуі туралы білімдерін кеңейтуге көмектеседі. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Бөліп шығару Өсімдіктердегі шығару өнімдері: фотосинтез және тыныс алудың бастапқы және соңғы өнімдері. өсімдік бөлінділерінің ерекшеліктерін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №8. «Өсімдік бөлінділерінің ерекшеліктері» Read More »

Сарамандық жұмыс №4. Ерітіндідегі заттардың массалық үлесін қалай анықтауға болады?

Сарамандық жұмыс туралы ақпарат Бұл сарамандық жұмыста оқушылар ерітіндідегі заттардың массалық үлесін анықтау үшін ас тұзы ерітіндісімен жұмыс жасайды. Ас үй таразысының көмегімен заттардың массасын есептейді. Берілген формула арқылы ас тұзының массалық үлесін есептейді.           Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқыту мақсаттары Заттар және материалдар Заттардың жіктелуі 5.3.2.3 құрамы белгілі ерітіндіні дайындау; 5.3.2.4 еріген заттың массалық үлесін есептеу;

Сарамандық жұмыс №4. Ерітіндідегі заттардың массалық үлесін қалай анықтауға болады? Read More »