experimentum.kz

Ағымдағы күй
Тіркелмеген
Баға
Жазылым

Жоба контент

Биология

Лабораториялық жұмыс №7: «Қол бұлшықеттері қозғалысының реттелуі»

Бұл жұмыста оқушылар DIY қол моделін құрастырып, бицепс және трицепс бұлшықеттерінің жиырылу механизмін зерттейді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Қозғалыс Бұлшықеттердің жұмысы 9.1.6.1 максималды бұлшықет күшін және қол бұлшықеттерінің күшке төзімділігін тексеру; 9.1.6.2 Жұмыстың бұлшықет жиырылу жиілігіне тәуелділігін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №7: «Қол бұлшықеттері қозғалысының реттелуі» Read More »

Зертханалық жұмыс №1: Өсімдіктер ұлпалары

Бұл зертханалық жұмыста өсімдіктерді сақтау ұлпаларының қасиеттерімен танысасыз Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының кіші бөлімдері Оқу мақсаттары Өсімдіктер. Өсімдіктердегі ұлпалардың алуан түрлілігі: білім беру, ішкі, негізгі, өткізгіш, механикалық, экскреторлық. Жануарлардағы алуан түрлі ұлпалар: эпителий, дәнекер, бұлшықет, жүйке. Зертханалық жұмыс “Өсімдік ұлпаларының классификациясы”. Зертханалық жұмыс Жануарлар ұлпаларының классификациясы». 8.4.2.1 өсімдіктер мен жануарлар ұлпаларын жіктеу

Зертханалық жұмыс №1: Өсімдіктер ұлпалары Read More »

Зертханалық жұмыс №2: Судың беттік керілуі

Осы зертханалық жұмыста сіз судың беттік керулуі білесіз және этанолдың беттік керулеімен салыстырасыз. Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының кіші бөлімдері Оқу мақсаттары Жасуша биологиясы су және органикалық заттар Судың қасиеттері: беттік керілу, судың қозғалысы, ерігіштік, қайнау және балқу температурасы, жылу сыйымдылығы. Судың биологиялық маңызы және оның еріткіш ретіндегі рөлі, температураны ұстап тұру және реттеу. 7.4.1.1 тірі организмдер үшін судың қасиеттері мен маңызын сипаттау; 7.4.1.2 организмдердің тіршілік әрекетіндегі микро – және макроэлементтердің рөлін сипаттау

Зертханалық жұмыс №2: Судың беттік керілуі Read More »

Лабораториялық жұмыс №9: «Рефлекстер»

Зертханалық жұмыс адам ағзасында кездесетін рефлекстерді зерттеуге негізделген. Жұмыс барысында оқушылар бірнеше рефлекстерге өзара тәжірибе жүргізіп, нәтижелерге талдау жасайтын болады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Координация және реттелу Рефлекторлық доға: рецептор, сезімтал, аралық, қозғалтқыш нейрондар, жұмыс органы. 7.1.7.5 рефлекторлық доғаны зерттеу

Лабораториялық жұмыс №9: «Рефлекстер» Read More »

Зертханалық жұмыс №6. «Этиленнің жемістердің пісіп-жетілуіне әсері»

Зертханалық жұмыс жемістердің пісу процесіндегі газ тәрізді фитогормон – этиленнің маңызды биологиялық рөлін зерттейді. Тәжірибе барысында оқушылар этиленнің әртүрлі жемістердің пісуіне қалай әсер ететінін зерттейді. Олар бақылаулар жүргізеді, әртүрлі температура жағдайында жемістердің пісу жылдамдығын өлшейді және оны бақылау үлгілерімен салыстырады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Координация және реттелу Өсімдіктердің өсу және даму реттегіштері 9.1.7.6 өсу реттегіштерінің өсімдік тіршілігіне әсерін талдау

Зертханалық жұмыс №6. «Этиленнің жемістердің пісіп-жетілуіне әсері» Read More »

Зертханалық жұмыс №9: Ауырсынуды сезінудегі көрудің рөлі

Бұл зертханада сіз ауырсынуды қабылдаудағы көрудің рөлі туралы білесіз. Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының кіші бөлімдері Оқу мақсаттары Үйлестіру және реттеу Көру мүшесінің құрылысы. Көрінудің мағынасы. Көру қабілетінің бұзылуы. Көру мүшесінің гигиенасы.   Зертханалық жұмыс Көрнекі қабылдауды зерттеу (анықтама көру өткірлігі, көру аймағы)». Көру және оның аурулары туралы біліңіз   8.1.7.1 көрнекі қабылдау ерекшеліктерін зерттеу және көру гигиенасы ережелерін сипаттау  

Зертханалық жұмыс №9: Ауырсынуды сезінудегі көрудің рөлі Read More »

Лабораториялық жұмыс №8. «Өсімдік бөлінділерінің ерекшеліктері»

Бұл практикалық жұмыс оқушыларға өсімдіктердегі судың бөліну механизмдері және олардың қоршаған ортаға бейімделуі туралы білімдерін кеңейтуге көмектеседі. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Бөліп шығару Өсімдіктердегі шығару өнімдері: фотосинтез және тыныс алудың бастапқы және соңғы өнімдері. өсімдік бөлінділерінің ерекшеліктерін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №8. «Өсімдік бөлінділерінің ерекшеліктері» Read More »

Лабораториялық жұмыс №1: «Өсімдік тұқымдары мен жемістерінен гербарий жасаймыз»

Бұл тәжірибелік жұмыс оқушылардың өсімдіктер систематикасы әлемімен танысуға, оларға тән ерекшеліктерді анықтау арқылы түрлерін ажыратуға мүмкіндік береді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Тірі ағзалардың көптүрлілігі. Биосфера және экожүйелер Әртүрлі түрлерді сипаттау үшін бинарлы номенклатураны қолдану 9.1.1.1 әртүрлі түрлерді сипаттау үшін бинарлы номенклатураны қолдану; 9.1.1.2 өсімдіктер мен жануарлардың түрлерін айрықша белгілері бойынша тану (анықтауыш көмегімен)

Лабораториялық жұмыс №1: «Өсімдік тұқымдары мен жемістерінен гербарий жасаймыз» Read More »

№5-лабораториялық жұмыс: “Транспирация үдерісіне әсер етуші ішкі факторлар”

Жұмыстың сипаттамасы: Бұл тәжірибелік жұмыс өсімдіктердегі транспирация процесін зерттеуге және оның қарқындылығына әсер ететін факторларды анықтауға бағытталған. Тәжірибе барысында оқушылар өсімдіктердің әртүрлі ішкі параметрлерінің олардың жапырақтарындағы лептесіктер арқылы судың булану жылдамдығына әсерін талдайды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Заттар тасымалы Транспирацияға әсер етуші сыртқы және ішкі факторлар 9.1.3.2 өсімдіктердегі транспирация процесінің мәнін түсіндіру; 9.1.3.3 Транспирация процесіне әсер ететін сыртқы және ішкі факторларды зерттеу

№5-лабораториялық жұмыс: “Транспирация үдерісіне әсер етуші ішкі факторлар” Read More »

№4-лабораториялық жұмыс: «Транспирация үдерісіне әсер етуші сыртқы факторлар»

Жұмыс туралы ақпарат Бұл жұмыста оқушылар өсімдіктерде өтетін транспирация үдерісінің жүру механизмін қарастырады. Транспирацияға сыртқы факторлардың әсерін зерттейді және өз қолымен  потометрді (транспирометр) – транспирацияның жүру жылдамдығын өлшеуге арналған құрал жасауды үйренетін болады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Заттар тасымалы Транспирацияға әсер ететін сыртқы және ішкі факторлары 9.1.3.2 өсімдіктердегі транспирация процесінің мәнін түсіндіру;9.1.3.3 Транспирация процесіне әсер ететін сыртқы және ішкі факторларды зерттеу

№4-лабораториялық жұмыс: «Транспирация үдерісіне әсер етуші сыртқы факторлар» Read More »