experimentum.kz

11 сынып

Лабораториялық жұмыс №4: «Экожүйедегі организмдердің санын және таралуын анықтауда статистикалық әдістерді қолдану»

Сипаттамасы:  Бұл жұмыста табиғаттағы жануарлардың санын анықтау үшін экологияда қолданылатын «mark-recapture» әдісі модельденеді. Оқушылар популяция дарақтарын бейнелейтін моншақтарды бірнеше рет «аулап», статистикалық есептеулер негізінде олардың санын анықтайды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Биосфера, экожүйе, популяция Жергілікті экожүйедегі организмдердің санын және таралуын анықтауда әртүрлі статистикалық әдістерді қолдану. Жергілікті экожүйенің биоалуантүрлілігін анықтауда кездейсоқ іріктеудің маңызы. 11.3.1.3  аймақ экожүйесінің жағдайын статистикалық талдау әдістерін (Стьюдент t–χ² критерийі, χ²-критерий) қолдана отырып зерттеу.

Лабораториялық жұмыс №4: «Экожүйедегі организмдердің санын және таралуын анықтауда статистикалық әдістерді қолдану» Read More »

Лабораториялық жұмыс №2: «Микрофотосуреттерді пайдалана отырып жасушалардың негізгі компоненттерін сипаттау»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар жасушаның негізгі органоидтарымен және олардың қызметтерімен танысады, микрофотосуреттерді талдауды, бейнеленген құрылымдарды анықтауды және олардың жасуша тіршілігіндегі рөлін салыстыруды үйренеді. Практикалық бөлім жұмыс парағындағы тапсырмаларды орындауды, жасуша сызбасын құрастыруды және органоидтардың суреттерін пайдалана отырып жасуша моделін жасауды қамтиды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Жасуша биологиясы Жасушаның басты компоненттерін анықтау 11.4.2.1 микрофотосуреттерді қолдана отырып, жасушаның негізгі компоненттерін анықтау және сипаттау

Лабораториялық жұмыс №2: «Микрофотосуреттерді пайдалана отырып жасушалардың негізгі компоненттерін сипаттау» Read More »

Лабораториялық жұмыс №3: «Әртүрлі қоректік орталарда сүтқышқылды өнімдердің микроорганизмдерін зерттеу»

Сипаттамасы:  Бұл жұмыста оқушылар әртүрлі қоректік орталарды (сүтті, картопты, қант-агарлы) дайындап, сүтқышқылды өнімнен микроорганизмдердің себіндісін жасап, олардың колонияларының өсуін бақылайды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Биотехнология Микробиологиялық зерттеулердің кезеңдері. Микроорганизмдермен жұмыс кезіндегі дезинфекция және стерилизация әдістері. Қоректік орталардың түрлері және оларды дайындау. Қоректік ортаға себінді жасау тәсілдері мен техникасы. Инкубация. 11.4.3.1 микробиологиялық зерттеулердің кезеңдерін сипаттау және түсіндіру

Лабораториялық жұмыс №3: «Әртүрлі қоректік орталарда сүтқышқылды өнімдердің микроорганизмдерін зерттеу» Read More »

Лабораториялық жұмыс №4: «Аминқышқылдары молекулаларын құрастыру және асимметриялық көміртек атомын анықтау»

Сипаттамасы:  Бұл сабақта оқушылар қарапайым материалдарды пайдаланып аминқышқылдарының молекулаларын мүсіндейді. Олар аминқышқылдарының жалпы формуласын құрастыруды, асимметриялық көміртек атомының болуын анықтауды және аминқышқылдарын радикалға (R) байланысты ажыратуды үйренеді. Жұмыс аминқышқылдарының құрылысын көрнекі түрде түсінуге және білімдерін бекітуге мүмкіндік береді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Аминдер және аминқышқылдары Аминқышқылдарының құрамы, құрылысы, биологиялық рөлі. 11.5.1.4 аминқышқылдарының тривиалды және жүйелік атауларын білу; 11.5.1.5 аминқышқылдары молекулаларының құрамын және құрылысын сипаттау;

Лабораториялық жұмыс №4: «Аминқышқылдары молекулаларын құрастыру және асимметриялық көміртек атомын анықтау» Read More »

Лабораториялық жұмыс №6: «ДНҚ моделін жасау»»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар қолжетімді материалдарды пайдаланып, ДНҚ молекуласының көлемді моделін жасайды. Модель ДНҚ құрылымын және оның ұйымдасу қағидаларын көрнекі түрде түсінуге көмектеседі. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Тірі табиғат химиясы ДНҚ мен РНҚ құрылымы Биологиялық маңызы бар элементтер 11.5.1.18 ДНҚ мен РНҚ құрылымының моделін сипаттау 11.5.1.19 Биологиялық маңызы бар металдардың (темір, магний, кальций, калий, натрий) рөлін бағалау

Лабораториялық жұмыс №6: «ДНҚ моделін жасау»» Read More »

Лабораториялық жұмыс №7: «Полимерлер және олардың қасиеттері»

Сипаттамасы: Бұл зертханалық жұмыста оқушылар тұрмыста кездесетін әртүрлі пластик түрлерінің қасиеттерін зерттейді. Тәжірибе олардың қыздыру және жану кезіндегі мінез-құлқын, су мен тұзды ерітіндіде тығыздығын анықтауды, сондай-ақ органикалық еріткіште (ацетонда) еру қабілетін тексеруді қамтиды. Жұмыс полимердің құрылысы оның қасиеттеріне және қолдану салаларына қалай әсер ететінін тәжірибе жүзінде көруге мүмкіндік береді.  Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Синтетикалық полимерлер Жоғарымолекулалық қосылыстар Полимеризация реакциялары 11.4.2.10 «мономер», «құрылымдық буын», «олигомер», «полимер», «полимерлену дәрежесі» ұғымдарын ажырату11.4.2.11 полимеризация реакциясының теңдеуін құрастыру және полимерлердің қасиеттерін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №7: «Полимерлер және олардың қасиеттері» Read More »

Лабораториялық жұмыс №5: «Аминқышқылдарының қасиеттері»

Сипаттамасы:  Бұл жұмыста оқушылар глицин мысалында аминқышқылдарының химиялық қасиеттерін зерттейді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Аминдер және аминқышқылдары Аминқышқылдарының физикалық және химиялық қасиеттері. 11.5.1.4 аминқышқылдарының тривиалды және жүйелік атауларын білу 11.5.1.5 аминқышқылдары молекулаларының құрамы мен құрылысын сипаттау 11.5.1.6 алмастырылатын және алмастырылмайтын аминқышқылдарының биологиялық рөлін түсіндіру 11.5.1.7 аминқышқылдарының биполярлы иондар түзе алу қабілетін түсіндіру

Лабораториялық жұмыс №5: «Аминқышқылдарының қасиеттері» Read More »

Лабораториялық жұмыс №2: «Биологиялық нысандардағы ақуыз мөлшерін анықтау»

Сипаттамасы:  Осы зертханалық жұмыс барысында оқушылар әртүрлі биологиялық нысандардағы (сүт, жұмыртқа ағы) ақуыздардың бар-жоғын анықтау үшін сапалық реакциялар жүргізеді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Молекулалық биология және биохимия Биологиялық нысандардағы ақуыздың құрамы 10.4.1.6 – биологиялық нысандардағы ақуыз құрамын анықтау

Лабораториялық жұмыс №2: «Биологиялық нысандардағы ақуыз мөлшерін анықтау» Read More »

Лабораториялық жұмыс №3: «Аммиактың химиялық қасиеттері»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар аммиактың мыс пен темір тұздарымен, сондай-ақ pH-индикатормен әрекеттесу мысалында оның химиялық қасиеттерін зерттейді. Тәжірибе барысында аммиактың негіздік сипаты, ұшқыштығы және ортаның қышқылдығына әсері көрсетіледі. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Аминдер және аминқышқылдар  Аминдердің жіктелуі мен номенклатурасы– Аминдердің физикалық, химиялық қасиеттері және алынуы 11.5.1.1 аминдердің жіктелуі мен номенклатурасын білу 11.5.1.2 аммиак пен аминдердің құрылымын салыстыру 11.5.1.3 аминдердің физикалық қасиеттерін түсіндіру

Лабораториялық жұмыс №3: «Аммиактың химиялық қасиеттері» Read More »

Лабораториялық жұмыс №1: «Әртүрлі өсімдіктер жасушаларындағы фотосинтез пигменттерінің құрамын зерттеу»

Сипаттамасы:  Зертханалық жұмыс барысында оқушылар өсімдіктер жапырақтарындағы фотосинтез пигменттерінің құрамын қағаз хроматографиясы әдісі арқылы зерттейді. Сонымен қатар, әрбір пигмент үшін Rf мәндері есептеледі. Бұл өсімдіктердегі пигменттердің құрамын тексеруге және хлоропласт құрылымы мен қызметі арасындағы байланысты анықтауға мүмкіндік береді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Қоректену Хлоропласттың құрылымдық компоненттері және олардың қызметтері. Фотосинтез пигменттері. Rf мәнінің маңызы. 11.1.2.1 хлоропласттың құрылымы мен қызметі арасындағы байланысты орнату.

Лабораториялық жұмыс №1: «Әртүрлі өсімдіктер жасушаларындағы фотосинтез пигменттерінің құрамын зерттеу» Read More »