experimentum.kz

7Биологиясылаб

Лабораториялық жұмыс №14: «Бактерияға қарсы антисептик әсері»

Сипаттамасы:  Бұл тәжірибе оқушыларға бактерияға қарсы, антисептикалық және дезинфекциялық құралдар әлемін зерттеудің практикалық тәжірибесін ұсынады, Олар әртүрлі сұйықтықтардың микробтарға қарсы тиімділігін тексереді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Микробиология және биотехнология Патогендермен күресу жолдары. Бактерияның антибиотиктерге төзімділігі. Зертханалық жұмыс “Антибиотиктерді, антисептиктерді және дезинфекциялау құралдарын қолдануды зерттеу” 7.4.3.3 антибиотиктерді, антисептиктерді және дезинфекциялау құралдарын қолдануды сипаттау

Лабораториялық жұмыс №14: «Бактерияға қарсы антисептик әсері» Read More »

Лабораториялық жұмыс №12: «Бактерия дақылдарын өсіреміз»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар бактерия дақылдарының өсуін бақылай алады. Бактериялар-бұл барлық ортада, соның ішінде ауа, су және топырақта болатын бір жасушалы тірі организмдер. Олар заттар мен энергия айналымына қатысу арқылы табиғатта маңызды рөл атқарады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Микробиология және биотехнология Пішіні бойынша бактериялардың әртүрлілігі. Бактериялардың таралуы. Бұршақ дақылдарының тамырларындағы түйінді өсімдіктер. 7.4.3.1 бактериялардың әртүрлі формаларын сипаттау

Лабораториялық жұмыс №12: «Бактерия дақылдарын өсіреміз» Read More »

Лабораториялық жұмыс №13: «Ірімшік пен йогурт қалай жасалынады?»

Сипаттамасы:  Зертханалық жұмыс барысында оқушылар ашытылған сүт өнімдерін өндіру туралы білім алады. Олар бұл процестегі бактериялардың атқаратын рөлі туралы білетін болады: сүттегі лактозаны ыдыратып, оны өзіне тән дәмі мен хош иісі бар ашытылған сүт өнімдеріне айналдырады. Сонымен қатар, оқушылар йогурт пен ірімшікті өз бетінше жасай алады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Микробиология және биотехнология Бактериялардың қолданылуы.Табиғаттағы және адам өміріндегі бактерияның маңызы. Лабораториялық жұмыс: Йогурт және ірімшік өндірісін зерттеу 7.4.3.2 йогурт және ірімшік өндірісін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №13: «Ірімшік пен йогурт қалай жасалынады?» Read More »

Лабораториялық жұмыс №11: «Жылдық сақиналар»

Жылдық сақиналар ағаштардың өмірі туралы құнды ақпарат көзі болып табылады. Оларды ағаштардың, ормандардың және қоршаған ортаның тарихын зерттеу үшін пайдалануға болады. Оқушылар картоннан жасалған пазлмен жұмыс барысында ағаш сақиналарының құрылымы туралы зерттеп, алған білімдерін бекіте алады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Микробиология және биотехнология Организмдердің жеке дамуы туралы түсінік. Жануарлар мен өсімдіктердегі онтогенез кезеңдері. Бөліну, өсу, көбею, қартаю. Өсімдіктердің өсуі. Сабақтың ұзындығы мен жуандап өсуі. Камбийдің рөлі. Жылдық сақиналар. 7.2.3.1 организмдердің өсуі мен даму процестерін сипаттау; 7.2.3.2 өсімдіктердің ұзындығы мен қалыңдығының өсу процесін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №11: «Жылдық сақиналар» Read More »

Лабораториялық жұмыс №10: «Өсімдіктердің вегетативті көбеюі. Көкөністерді ас үй қалдықтарынан қайта өсіреміз»

Ас үй қалдықтары жаңа өсімдіктердің көзі бола алады. Бұл тәжірибе өсімдіктердің вегетативті көбеюі және оларды одан әрі өсіру үшін көкөніс қалдықтарын пайдалану мүмкіндігін зерттеуге бағытталған. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Көбею. Өсу және даму Вегетативті көбею, оның түрлері және табиғаттағы биологиялық рөлі. Өсімдік шаруашылығында вегетативті көбеюді қолдану. Қалемшелер, мұртшалар, телу, ұлпалар арқылы көбеюі. 7.2.1.2 өсімдіктердегі вегетативті көбею әдістерін салыстыру

Лабораториялық жұмыс №10: «Өсімдіктердің вегетативті көбеюі. Көкөністерді ас үй қалдықтарынан қайта өсіреміз» Read More »

Зертханалық жұмыс №2: Судың беттік керілуі

Осы зертханалық жұмыста сіз судың беттік керулуі білесіз және этанолдың беттік керулеімен салыстырасыз. Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының кіші бөлімдері Оқу мақсаттары Жасуша биологиясы су және органикалық заттар Судың қасиеттері: беттік керілу, судың қозғалысы, ерігіштік, қайнау және балқу температурасы, жылу сыйымдылығы. Судың биологиялық маңызы және оның еріткіш ретіндегі рөлі, температураны ұстап тұру және реттеу. 7.4.1.1 тірі организмдер үшін судың қасиеттері мен маңызын сипаттау; 7.4.1.2 организмдердің тіршілік әрекетіндегі микро – және макроэлементтердің рөлін сипаттау

Зертханалық жұмыс №2: Судың беттік керілуі Read More »

Лабораториялық жұмыс №9: «Рефлекстер»

Зертханалық жұмыс адам ағзасында кездесетін рефлекстерді зерттеуге негізделген. Жұмыс барысында оқушылар бірнеше рефлекстерге өзара тәжірибе жүргізіп, нәтижелерге талдау жасайтын болады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Координация және реттелу Рефлекторлық доға: рецептор, сезімтал, аралық, қозғалтқыш нейрондар, жұмыс органы. 7.1.7.5 рефлекторлық доғаны зерттеу

Лабораториялық жұмыс №9: «Рефлекстер» Read More »

Лабораториялық жұмыс №8. «Өсімдік бөлінділерінің ерекшеліктері»

Бұл практикалық жұмыс оқушыларға өсімдіктердегі судың бөліну механизмдері және олардың қоршаған ортаға бейімделуі туралы білімдерін кеңейтуге көмектеседі. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Бөліп шығару Өсімдіктердегі шығару өнімдері: фотосинтез және тыныс алудың бастапқы және соңғы өнімдері. өсімдік бөлінділерінің ерекшеліктерін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №8. «Өсімдік бөлінділерінің ерекшеліктері» Read More »

№4-5 лабораториялық жұмыс: «Сабақтың ішкі құрылысын зерттеу. Тамыр аймақтарын зерттеу»

Жұмыс туралы ақпарат Бұл жұмыста оқушылар микроскоп арқылы өсімдік сабағының көлденең кесіндісін бақылайды. Сонымен қатар тұқымның өнуіне өз бетімен тәжірибе жүргізеді. Өсімдіктің тамыр жүйесінің түзілуін бақылап, зерттейді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Заттар тасымалы Сабақ және тамыр. Сабақтың ішкі құрылысы: қабық, камбий, сүрек, өзек. Тамыр аймақтары: бөліну аймағы, өсу аймағы, сору аймағы, өткізу аймағы. Тамырдың ішкі құрылысы: флоэма, ксилема, камбий. 7.1.3.3 сабақ пен тамырдың ішкі құрылысын зерттеу. 7.1.3.4 Сабақ пен тамыр құрылысының байланысын және олардың қызметін сипаттау

№4-5 лабораториялық жұмыс: «Сабақтың ішкі құрылысын зерттеу. Тамыр аймақтарын зерттеу» Read More »

№6-лабораториялық жұмыс:«Фотосинтез үрдісіне әсер етуші факторларды зерттеу»

Жұмыс туралы ақпарат Бұл жұмыста оқушылар фотосинтез үрдісі және оған әсер ететін әртүрлі факторлармен танысады. Фотосинтездің жүруіне қажет жарық факторының әсеріне зерттеу жүргізеді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Тірі ағзалардың қоректенуі Фотосинтезге қажетті жағдайлар 7.1.2.2 фотосинтез үрдісіне қажетті жағдайларды зерттеу

№6-лабораториялық жұмыс:«Фотосинтез үрдісіне әсер етуші факторларды зерттеу» Read More »