experimentum.kz

Биология

№9-зертханалық жұмыс: «Сүйектің құрылысы мен химиялық құрамын зерттеу»

Бұл зертханалық жұмыста оқушылар сүйектің құрылысын және оның химиялық құрамын зерттейді. Тауық сүйегінің мысалында олар сүйектің сыртқы және ішкі құрылысын бақылайды, сонымен қатар органикалық және бейорганикалық заттардың рөлін көрсететін тәжірибелер орындайды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Қозғалыс. Сүйектің макро- және микроскопиялық құрылысы. Сүйектің химиялық құрамы.Зертханалық жұмыс №9 «Сүйектің макро және микроскопиялық құрылысы».Демонстрация «Сүйектің химиялық құрамы». 8.1.6.2  сүйектің химиялық құрамын, макро және микроскопиялық құрылысын зерттеу.

№9-зертханалық жұмыс: «Сүйектің құрылысы мен химиялық құрамын зерттеу» Read More »

№3-зертханалық жұмыс: «Шектеуші факторлардың фотосинтездің қарқындылығына әсерін зерттеу»

 Бұл жұмыста балдыр өсімдігінің фотосинтез жылдамдығына CO₂ концентрациясы мен жарық күшінің әсері зерттеледі. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Қоректену Фотосинтездің шектеуші факторлары: жарық толқынының ұзындығы немесе жарық интенсивтілігі, көмірқышқыл газының концентрациясы, температура 11.1.2.4 – фотосинтездің шектеуші факторларын зерттеу және түсіндіру

№3-зертханалық жұмыс: «Шектеуші факторлардың фотосинтездің қарқындылығына әсерін зерттеу» Read More »

№1-зертханалық жұмыс: «Ферменттер иммобилизациясының олардың белсенділігіне әсерін зерттеу»

 Бұл зертханалық жұмыста картоп жасушаларында кездесетін каталаза ферментінің әсері зерттеледі. Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Молекулалық биология және биохимия Фермент пен субстраттың әрекеттесу механизмі. Ферментативті катализдегі белсенді орталықтың рөлі. Фишер теориясы. Ферменттердің иммобилизациясы. 11.4.1.2 фермент-субстрат кешенінің түзілу механизмін түсіндіру

№1-зертханалық жұмыс: «Ферменттер иммобилизациясының олардың белсенділігіне әсерін зерттеу» Read More »

Лабораториялық жұмыс №4: «Экожүйедегі организмдердің санын және таралуын анықтауда статистикалық әдістерді қолдану»

Сипаттамасы:  Бұл жұмыста табиғаттағы жануарлардың санын анықтау үшін экологияда қолданылатын «mark-recapture» әдісі модельденеді. Оқушылар популяция дарақтарын бейнелейтін моншақтарды бірнеше рет «аулап», статистикалық есептеулер негізінде олардың санын анықтайды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Биосфера, экожүйе, популяция Жергілікті экожүйедегі организмдердің санын және таралуын анықтауда әртүрлі статистикалық әдістерді қолдану. Жергілікті экожүйенің биоалуантүрлілігін анықтауда кездейсоқ іріктеудің маңызы. 11.3.1.3  аймақ экожүйесінің жағдайын статистикалық талдау әдістерін (Стьюдент t–χ² критерийі, χ²-критерий) қолдана отырып зерттеу.

Лабораториялық жұмыс №4: «Экожүйедегі организмдердің санын және таралуын анықтауда статистикалық әдістерді қолдану» Read More »

Лабораториялық жұмыс №2: «Микрофотосуреттерді пайдалана отырып жасушалардың негізгі компоненттерін сипаттау»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар жасушаның негізгі органоидтарымен және олардың қызметтерімен танысады, микрофотосуреттерді талдауды, бейнеленген құрылымдарды анықтауды және олардың жасуша тіршілігіндегі рөлін салыстыруды үйренеді. Практикалық бөлім жұмыс парағындағы тапсырмаларды орындауды, жасуша сызбасын құрастыруды және органоидтардың суреттерін пайдалана отырып жасуша моделін жасауды қамтиды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Жасуша биологиясы Жасушаның басты компоненттерін анықтау 11.4.2.1 микрофотосуреттерді қолдана отырып, жасушаның негізгі компоненттерін анықтау және сипаттау

Лабораториялық жұмыс №2: «Микрофотосуреттерді пайдалана отырып жасушалардың негізгі компоненттерін сипаттау» Read More »

Лабораториялық жұмыс №3: «Әртүрлі қоректік орталарда сүтқышқылды өнімдердің микроорганизмдерін зерттеу»

Сипаттамасы:  Бұл жұмыста оқушылар әртүрлі қоректік орталарды (сүтті, картопты, қант-агарлы) дайындап, сүтқышқылды өнімнен микроорганизмдердің себіндісін жасап, олардың колонияларының өсуін бақылайды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Биотехнология Микробиологиялық зерттеулердің кезеңдері. Микроорганизмдермен жұмыс кезіндегі дезинфекция және стерилизация әдістері. Қоректік орталардың түрлері және оларды дайындау. Қоректік ортаға себінді жасау тәсілдері мен техникасы. Инкубация. 11.4.3.1 микробиологиялық зерттеулердің кезеңдерін сипаттау және түсіндіру

Лабораториялық жұмыс №3: «Әртүрлі қоректік орталарда сүтқышқылды өнімдердің микроорганизмдерін зерттеу» Read More »

Лабораториялық жұмыс №3: «Модификациялық өзгергіштікті зерттеу, вариациялық қатар мен қисық құру»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар маш бұршақтарының әртүрлі жағдайда өсуін мысалға ала отырып, модификациялық өзгергіштікті зерттейді. Жұмыс барысында өскіндердің сабақ ұзындығы өлшенеді, вариациялық қатар мен таралу қисығы құрылады. Бұл модификациялық өзгергіштіктің заңдылықтарын анықтауға және оның тірі ағзалардағы көрінісін бекітуге мүмкіндік береді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Тұқымқуалаушылық пен өзгергіштіктің заңдылықтары Модификациялық өзгергіштік. Белгілер өзгергіштігінің вариациялық қатарлары. 10.2.4.1 модификациялық өзгергіштіктің заңдылықтарын зерттеу

Лабораториялық жұмыс №3: «Модификациялық өзгергіштікті зерттеу, вариациялық қатар мен қисық құру» Read More »

Лабораториялық жұмыс №2: «Биологиялық нысандардағы ақуыз мөлшерін анықтау»

Сипаттамасы:  Осы зертханалық жұмыс барысында оқушылар әртүрлі биологиялық нысандардағы (сүт, жұмыртқа ағы) ақуыздардың бар-жоғын анықтау үшін сапалық реакциялар жүргізеді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Молекулалық биология және биохимия Биологиялық нысандардағы ақуыздың құрамы 10.4.1.6 – биологиялық нысандардағы ақуыз құрамын анықтау

Лабораториялық жұмыс №2: «Биологиялық нысандардағы ақуыз мөлшерін анықтау» Read More »

Лабораториялық жұмыс №1: «Әртүрлі өсімдіктер жасушаларындағы фотосинтез пигменттерінің құрамын зерттеу»

Сипаттамасы:  Зертханалық жұмыс барысында оқушылар өсімдіктер жапырақтарындағы фотосинтез пигменттерінің құрамын қағаз хроматографиясы әдісі арқылы зерттейді. Сонымен қатар, әрбір пигмент үшін Rf мәндері есептеледі. Бұл өсімдіктердегі пигменттердің құрамын тексеруге және хлоропласт құрылымы мен қызметі арасындағы байланысты анықтауға мүмкіндік береді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Қоректену Хлоропласттың құрылымдық компоненттері және олардың қызметтері. Фотосинтез пигменттері. Rf мәнінің маңызы. 11.1.2.1 хлоропласттың құрылымы мен қызметі арасындағы байланысты орнату.

Лабораториялық жұмыс №1: «Әртүрлі өсімдіктер жасушаларындағы фотосинтез пигменттерінің құрамын зерттеу» Read More »

Лабораториялық жұмыс №1: «Ақуыздардың құрылымына әртүрлі жағдайлардың (температура, pH) әсері»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар температура мен қышқыл-сілтілік ортаның (pH) ақуыз құрылымына әсерін зерттейді. Мысал ретінде құрамында сыртқы орта өзгерістеріне сезімтал альбумин ақуызы бар жұмыртқаның ағы қолданылады. Тәжірибе барысында оқушылар қышқыл, сілті және қыздыру әсерінен болатын ақуыздың денатурация процесін бақылайды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Молекулалық биология және биохимия Ақуыздарды құрамына (қарапайым, күрделі) және қызметіне қарай жіктеу. Ақуыздардың құрылымы және құрылымдық деңгейлері. Ақуыздардың денатурациясы және ренатурациясы. 10.4.1.4 – ақуыздарды олардың құрылымы, құрамы және қызметі бойынша жіктеу10.4.1.5 – ақуыз құрылымына әртүрлі жағдайлардың әсерін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №1: «Ақуыздардың құрылымына әртүрлі жағдайлардың (температура, pH) әсері» Read More »