experimentum.kz

Ағымдағы күй
Тіркелмеген
Баға
Жазылым

Жоба контент

7 сынып

Лабораториялық жұмыс №11: «Тыныс алу процесін зерттеу»

Сипаттамасы:  Зертханалық жұмыс барысында оқушылар адамның тыныс алуында болатын негізгі процестерді көрнекі түрде көрсету үшін екі қарапайым тәжірибе жүргізеді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Адам ағзасындағы химиялық элементтер мен қосылыстар Адам ағзасындағы химиялық элементтер. Тыныс алу процесі.№11 зертханалық тәжірибе “Тыныс алу процесін зерттеу” 7.5.1.3 адам ағзасының құрамына кіретін элементтерді білу (О, С, Н, N, Ca, P, K); 7.5.1.4 тыныс алу процесін түсіндіру

Лабораториялық жұмыс №11: «Тыныс алу процесін зерттеу» Read More »

Құлпынай ДНҚ-сын бөліп алу

Бұл жобада оқушылар қарапайым құлпынайдан ДНҚ бөліп алу секілді қызықты тәжірибе жүргізу арқылы молекулалық биология әлеміне қадам басады! Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Тұқымқуалау және өзгергіштік 7.2.4.4 генетикалық материал  – хромосомалардағы дезоксирибонуклеин қышқылының (ДНҚ) рөлін түсіндіру7.2.2.1 организмдердің әртүрлі түрлеріндегі хромосомалардың санын салыстыру;

Құлпынай ДНҚ-сын бөліп алу Read More »

Зертханалық жұмыс №2: “Ластанған ас тұзын тазарту”

Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Химия пәніне кіріспе. Таза заттар және қоспалар Қоспаны бөлу әдістері. Зертханалық жұмыс «Ластанған ас тұзын тазарту». 7.4.1.5 қоспа түрлерін және оларды бөлу әдістерін білу; 7.4.1.6 қоспаларды бөлу бойынша тәжірибе жоспарлау және жүргізе алу

Зертханалық жұмыс №2: “Ластанған ас тұзын тазарту” Read More »

Зертханалық жұмыс №1: “Заттардың қоспалары мен олардың қосылыстарын салыстыру”

Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Химия пәніне кіріспе. Таза заттар және қоспалар Элемент, қоспа және қосылыс. 1-зертханалық жұмыс: “Заттар мен олардың қосылыстарын салыстыру.” 7.4.1.1 элементті (қарапайым зат) бірдей атомдардың жиынтығы ретінде түсіну;7.4.1.2 таза зат бірдей атомдардан немесе молекулалардан тұратынын білу;7.4.1.3 ұғымдарды ажырату: элемент (қарапайым зат), қоспа және қосылыс;7.4.1.4 қоспаның құрамындағы бейтаныс заттарды тану үшін элементтердің және қосылыстардың физикалық қасиеттері туралы білімді пайдалану

Зертханалық жұмыс №1: “Заттардың қоспалары мен олардың қосылыстарын салыстыру” Read More »

Лабораториялық жұмыс №14: «Бактерияға қарсы антисептик әсері»

Сипаттамасы:  Бұл тәжірибе оқушыларға бактерияға қарсы, антисептикалық және дезинфекциялық құралдар әлемін зерттеудің практикалық тәжірибесін ұсынады, Олар әртүрлі сұйықтықтардың микробтарға қарсы тиімділігін тексереді. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Микробиология және биотехнология Патогендермен күресу жолдары. Бактерияның антибиотиктерге төзімділігі. Зертханалық жұмыс “Антибиотиктерді, антисептиктерді және дезинфекциялау құралдарын қолдануды зерттеу” 7.4.3.3 антибиотиктерді, антисептиктерді және дезинфекциялау құралдарын қолдануды сипаттау

Лабораториялық жұмыс №14: «Бактерияға қарсы антисептик әсері» Read More »

Лабораториялық жұмыс №12: «Бактерия дақылдарын өсіреміз»

Сипаттамасы:  Бұл зертханалық жұмыста оқушылар бактерия дақылдарының өсуін бақылай алады. Бактериялар-бұл барлық ортада, соның ішінде ауа, су және топырақта болатын бір жасушалы тірі организмдер. Олар заттар мен энергия айналымына қатысу арқылы табиғатта маңызды рөл атқарады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Микробиология және биотехнология Пішіні бойынша бактериялардың әртүрлілігі. Бактериялардың таралуы. Бұршақ дақылдарының тамырларындағы түйінді өсімдіктер. 7.4.3.1 бактериялардың әртүрлі формаларын сипаттау

Лабораториялық жұмыс №12: «Бактерия дақылдарын өсіреміз» Read More »

Лабораториялық жұмыс №13: «Ірімшік пен йогурт қалай жасалынады?»

Сипаттамасы:  Зертханалық жұмыс барысында оқушылар ашытылған сүт өнімдерін өндіру туралы білім алады. Олар бұл процестегі бактериялардың атқаратын рөлі туралы білетін болады: сүттегі лактозаны ыдыратып, оны өзіне тән дәмі мен хош иісі бар ашытылған сүт өнімдеріне айналдырады. Сонымен қатар, оқушылар йогурт пен ірімшікті өз бетінше жасай алады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Микробиология және биотехнология Бактериялардың қолданылуы.Табиғаттағы және адам өміріндегі бактерияның маңызы. Лабораториялық жұмыс: Йогурт және ірімшік өндірісін зерттеу 7.4.3.2 йогурт және ірімшік өндірісін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №13: «Ірімшік пен йогурт қалай жасалынады?» Read More »

Зертханалық жұмыс № 4. Серіппенің қатаңдығын анықтау

Жұмыс туралы ақпарат:  Осы зертханалық жұмыс барысында оқушылар тәжірибе арқылы серіппенің қатаңдығын анықтайды. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Денелердің өзара әрекеттесуі Зертханалық жұмыс № 4. Серіппенің қатаңдығын анықтау Серпімділік күшінің серіппенің ұзаруына график тәуелділігін қолдана отырып серіппенің қатаңдығын анықтау.

Зертханалық жұмыс № 4. Серіппенің қатаңдығын анықтау Read More »

Лабораториялық жұмыс №11: «Жылдық сақиналар»

Жылдық сақиналар ағаштардың өмірі туралы құнды ақпарат көзі болып табылады. Оларды ағаштардың, ормандардың және қоршаған ортаның тарихын зерттеу үшін пайдалануға болады. Оқушылар картоннан жасалған пазлмен жұмыс барысында ағаш сақиналарының құрылымы туралы зерттеп, алған білімдерін бекіте алады. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Микробиология және биотехнология Организмдердің жеке дамуы туралы түсінік. Жануарлар мен өсімдіктердегі онтогенез кезеңдері. Бөліну, өсу, көбею, қартаю. Өсімдіктердің өсуі. Сабақтың ұзындығы мен жуандап өсуі. Камбийдің рөлі. Жылдық сақиналар. 7.2.3.1 организмдердің өсуі мен даму процестерін сипаттау; 7.2.3.2 өсімдіктердің ұзындығы мен қалыңдығының өсу процесін зерттеу

Лабораториялық жұмыс №11: «Жылдық сақиналар» Read More »

Лабораториялық жұмыс №10: «Өсімдіктердің вегетативті көбеюі. Көкөністерді ас үй қалдықтарынан қайта өсіреміз»

Ас үй қалдықтары жаңа өсімдіктердің көзі бола алады. Бұл тәжірибе өсімдіктердің вегетативті көбеюі және оларды одан әрі өсіру үшін көкөніс қалдықтарын пайдалану мүмкіндігін зерттеуге бағытталған. Ұзақмерзімді жоспар бөлімі Үлгілік оқу бағдарламасының (МЖМБС) бөлімшелері Оқу мақсаттары Көбею. Өсу және даму Вегетативті көбею, оның түрлері және табиғаттағы биологиялық рөлі. Өсімдік шаруашылығында вегетативті көбеюді қолдану. Қалемшелер, мұртшалар, телу, ұлпалар арқылы көбеюі. 7.2.1.2 өсімдіктердегі вегетативті көбею әдістерін салыстыру

Лабораториялық жұмыс №10: «Өсімдіктердің вегетативті көбеюі. Көкөністерді ас үй қалдықтарынан қайта өсіреміз» Read More »